Noves accions legals per defensar els drets d’en Mahbubur

Un vespre d’octubre del 2014, quan tornava de l’escola, uns policies van aturar en Mahbubur sota casa seva per demanar-li la identificació. Ell feia més de 6 anys que vivia i estudiava a Barcelona, però feia uns mesos que havia fet 18 anys i tenia el permís de residència caducat. Els agents el van detenir, el van retenir tota la nit a comissaria abans d’obrir-li un procediment d’expulsió preferent. Un seguit d’accions policials irregulars que ja han arribat al Jutjat contenciós administratiu.


L’advocada de SOS Racisme, Lorena Antón, va defensar aquest dimarts 18 d’abril davant la sala 4 del Jutjat Contenciós Administratiu de Madrid, que durant aquelles hores es van donar un seguit de situacions il·legals que van atemptar contra els drets d’en Mahbubur ocasionant-li danys morals. «Com ha d’enfrontar un noi de tan sols 18 anys que et detinguin al carrer sense haver fet res, passar una nit al calabós i sortir amb una ordre d’expulsió del lloc que consideres casa teva?», assenyala Lorena.
Els fets que es denuncien són:

  • Identificació per perfil ètnic: Mahbubur no era sospitós d’haver comès cap delicte, la policia li va demanar que s’identifiqués únicament perquè pel seu color de pell i les seves característiques físiques.
  • Trasllat a dependències policials sense motiu i dilació en el temps: de la seva detenció fins arribar a la Comissaria de Sant Martí van passar dues hores, que Mahbubur va estar tancat al cotxe policial. Segons explica, els agents van parar a sopar deixant-lo dins el vehicle, i van continuar la ronda «fins omplir el cotxe». De fet va ser ingressat al calabós amb 4 persones més de diferents origens.
  • Detenció il·legal: només es pot detenir una persona de manera cautelar quan hi ha un procés d’expulsió obert i ell, si bé es trobava en situació irregular, no tenia cap procediment, li van obrir just abans d’alliberar-lo i després de passar la nit als calabossos.
  • Incomunicat: no el van deixar fer una trucada per avisar a la seva família de la situació, i l’advocada d’ofici no va arribar fins el matí, just abans de deixar-lo en llibertat. En total, va passar més de 12 hores incomunicat.
  • Aplicació de procediment d’expulsió preferent: aquest supòsit recollit a la Llei d’Estrangeria, s’utilitza per persones que no tenen domicili fixe o no poden demostrar arrelament social, però en Mahbubur es va identificar, va donar el domicili on vivia amb la seva família -de fet el van detenir sota de casa seva-. Uns mesos després de la detenció va aconseguir el permís de residencia i treball per arrelament social, el que significa que complia amb escreix aquests requisits.

Font: Francesc Melcion, diari Ara
Font: Francesc Melcion, diari Ara

Tot i així, la defensa del Ministeri d’Interior al·lega que Mahbubur tenia el «deure jurídic de suportar el dany» donat la seva situació irregular. I que no hi ha nexe causal entre l’acció de la policia i el dany moral. Posició totalment oposada a la de l’acusació representada per SOS Racisme.
Ara restem a l’espera de la sentència. Però arribar fins aquí no ha estat fàcil: des del Servei d’Atenció i Denúncies per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) de l’entitat, van fer arribar una queixa a Subdelegació del Govern, per ser l’organisme competent. I la sorpresa va ser que en la seva resposta la institució va explicar per escrit aquestes pràctiques irregulars amb total normalitat. «Aquest document ens va donar forces per iniciar una reclamació de responsabilitat patrimonial al Ministeri de l’Interior per detenció il·legal», explica l’Alícia Rodríguez, responsable del SAiD. Després de resolució negativa de la queixa al Ministeri d’Interior, basant-se en informes que utilitzaven “referències legals errònies”, segons l’advocada, i d’esgotar totes les vies legals, es presentà el recurs contenciós administratiu el gener del 2017.
L’objectiu de l’entitat iniciant aquesta denúncia legal és defensar els drets d’en Mahbubur en primer lloc; però també per donar un primer pas per incidir en el canvi d’una mala praxis que s’està implementant en les detencions policials per motius d’estrangeria. «Cal denunciar aquelles situacions que, tot i ser il·legals, es donen de manera habitual. Detenir una persona abans d’obrir un expedient d’expulsió és il·legal, i no es pot legitimar amb el «això sempre passa».
El perill que s’apliqui incorrectament un procediment de manera generalitzada és que s’acaba normalitzant. Per aquest motiu, des de SOS Racisme iniciem aquest procediment legal per defensar els drets del jove i per frenar l’aplicació sistemàtica de la detenció cautelar en accions policials per motius d’estrangeria.
Mahbubur ha denunciat la seva història als mitjans de comunicació amb l’esperança que es facin canvis al sistema legal i judicial que l’humanitzin:
– «Em van detenir sense cap motiu a la porta de casa meva», diari Ara, 8 d’agost del 2015.
– «La plataforma Pobresa Zero demana que es derogui la Llei d’Estrangeria», BTV, 17 d’octubre del 2015.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat