#COMUNICAT: El 25 N, lluitem pels drets polítics i socials!

Una jornada electoral en la que cal reivindicar, un cop més, el dret al vot per a tothom, així com també exigir la garantia dels drets socials, aturant la retallada a  l’Estat del Benestar.

El proper diumenge 25 de novembre part de la ciutadania catalana està cridada a votar per escollir el govern del Parlament de Catalunya per als propers 4 anys. Des de SOS Racisme Catalunya, un cop més, davant uns nous comicis, tornem a denunciar que aproximadament, un milió de persones no tenen dret a participar a les eleccions, mutilant la seva condició de ciutadans i ciutadanes, i afeblint el nostre estat democràtic. Són persones que viuen i treballen a Catalunya, que han decidit fer aquí el seu projecte de vida; a les que el Govern exigeix pagar impostos i complir unes lleis, però que no se’ls dóna l’oportunitat de poder opinar sobre qui gestionarà aquests impostos o aplicarà aquestes lleis.

És imprescindible que avancem en la plena ciutadania: l’exercici dels drets polítics a totes les persones que viuen al nostre país, en tant que país democràtic, i també per garantir la pertinença, la construcció conjunta del país i en definitiva la cohesió social.

Insistim en què es modifiqui l’article 13.2 de la Constitució Espanyola, amb l’objectiu d’obrir la participació política a tots els residents a l’Estat Espanyol, com ja es fa a altre països com Irlanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, els Països Baixos o Luxemburg. No podem parlar de democràcia ni de sufragi universal, quan a un 15,8% de la població en edat de votar, no se li permet fer-ho.

Qui no vota, no compta.

Durant aquests últims quinze dies s’ha parlat molt poc de la població estrangera. És una bona senyal que els discursos racistes i l’ús electoralista de les persones migrades que ha caracteritzat els darrers comicis no s’hagi donat, amb comptades excepcions del Partit Popular de Catalunya i els partits d’extrema dreta. Misto Electoral PPC 20 de novembre.

Però que no es parli també té una vessant dolenta: invisibilitzar una part de la població és menysprear-la i menystenir-la davant la resta de la població. Enguany per estratègia política –el tema central era la sobirania de Catalunya.- però generalment per una manca d’interès que determina la nul•la voluntat de resoldre les necessitats d’aquestes persones durant la resta del mandat. En campanya electoral, i en la vida en general, qui no vota no compta.

Una campanya en la que també ha estat difícil parlar de les retallades, de la desaparició de drets socials i laborals, i com aquesta situació afecta a les persones. Es nega de facto la igualtat d’oportunitats per a tothom, garantia per fer efectiva la mobilitat i cohesió social.

Construïm una Catalunya antiracista

Aquesta realitat de la que amb prou feines s’ha parlat, considerem que és la base de la societat que estem construint i que ens trobarem l’endemà de les eleccions. Per aquest motiu, des de SOS Racisme hem impulsat la nostra campanya pròpia, que sota el lema Per la igualtat de drets i oportunitats. Construïm una Catalunya antiracista, hem intentat estendre el debat i aprofundir en quin model de societat volem. Ens han ajudat acadèmics, periodistes, escriptors i diferents professionals de l’entorn de l’entitat, amb les seves aportacions.

Posem a l’abast de la ciutadania aquest material per tal de donar eines perquè la reflexió prèvia a les eleccions sigui profunda.

I, sobretot, perquè més enllà dels períodes electorals, cal enfortir el compromís amb la lluita contra el racisme i per la construcció d’una societat més justa, amb garantia de drets i oportunitats per a tothom.

[1] Dades IDESCAT. Població estrangera major de 18 anys empadronada a Catalunya: 975.160 persones. A més a més, les persones que no estan empadronades.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos