Crispació veïnal al Barri de la Salut

Davant les manifestacions d’una part del veïnat del barri de la Salut i el clima de crispació que es viu a aquesta zona, des de SOS Racisme volem reflexionar sobre alguns temes:

  • Aquest tipus d’actuacions es donen quan hi ha una precarietat real als barris. El barri de la Salut, com moltes altres zones, necessita la intervenció de les administracions per front a unes mancances socials i d’infrastructures que arrosseguen des de fa anys i que s’agreugen i evidencien encara més amb l’arribada de nova població. Per tant, és responsabilitat de l’Ajuntament de Badalona treballar en aquest sentit i impulsar els programes de convivència i d’integració. Alertem però, de que sinó es fa front a la precarietat serà molt difícil lluitar contra el racisme social. Cal impulsar accions en aquest sentit i no cedir a les pressions d’uns veïns descontents que culpabilitzen als més desafavorits, ni davant de les manifestacions xenòfobes tal com fins ara està fent.
  • La situació dels gitanos romanesos no és nova. Es tracta d’un col·lectiu on es sumen diverses causes que fomenten la seva exclusió. Pateixen les problemàtiques de ser immigrants en situació irregular, gitanos i venir de la precària situació de Romania. Davant d’aquesta realitat cap administració ha fet res per trobar mecanismes efectius d’integració. La seva realitat no està inclosa en el Pla Integral del poble Gitano de la Generalitat. La única política aplicada per part de molts municipis ha estat la de desallotjar-los, com va passar amb les persones que estaven al barri de Poble Nou de Barcelona. Alguns ajuntaments dificulten el seu empadronament, així que ni aquesta institució ni tan sols els serveis socials garanteixen l’escolarització dels seus fills. Tota aquesta situació s’agreuja amb la moratòria de l’Estat espanyol de només autoritzar la residència i no el dret a treball de les persones originàries de Romania com a nou membre de la UE.
  • L’amuntegament en pisos és la conseqüència de la pobresa i la marginació que pateix una part de la població immigrada. Ningú viu així per elecció, sinó com a única opció d’accedir a un habitatge. Ara el pateixen part dels immigrants, però aquest fenomen res te a veure amb l’especificitat de la immigració sinó amb la pobresa i la manca de política social en matèria d’habitatge.
  • Els veïns davant d’un cert descontent, amb motius reals, no poden emprendre accions fora del que marca la llei. No poden exercir l’autoritat de fer fora a altres famílies, que vulguin o no, també són part del barri. Actuacions que comencen d’aquesta forma, tendeixen a generalitzar els problemes criminalitzant a tot un col·lectiu, i per molt que es negui, acaben derivant en un component de racisme o xenofòbia. Assenyalar els pisos on suposadament hi ha amuntegament de persones immigrades i on viuen famílies romaneses, deixant pancartes en les seves porteries, recorda penosament a l’època de l’Alemanya nazi.
  • La manipulació pròpia d’un partit d’extrema dreta que està duent a terme el Partit Popular de Badalona, és totalment irresponsable i demostra una falta d’ ètica per part dels seus dirigents. Jugar amb el descontent veïnal, repartir dossiers de premsa criminalitzant als immigrants en situació irregular, assistir massivament a aquestes manifestacions il·legals i fomentar la fractura social és un comportament racista, xenòfob i antidemocràtic.

Per tot això des de SOS Racisme exigim:

  • A l’ajuntament de Badalona un pla de propostes concretes basades en l’augment dels pressupostos socials, millores urbanístiques, una política d’habitatge i polítiques d’integració i convivència. A la vegada que un posicionament públic en contra d’aquestes actuacions veïnals que mostren clarament un component xenòfob.
  • Als veïns i veïnes del barri de la Salut una desmarcació de les demandes i arguments defensats pel Partit Popular. Cal buscar i reivindicar les millores del barri, però això no s’aconseguirà anant contra altres veïns i veïnes.
  • Al Partit Popular de Catalunya, que desautoritzi les accions empreses pels dirigents de Badalona, entenent que si no ho fan, podem afirmar que és una nova estratègia electoral d’aquest partit basada en legitimar i abanderar el racisme.

El que va començar arrel d’un conflicte entre dos famílies d’un bloc de pisos, ha passat a ser una crida i caça de les persones immigrades del barri. Primer van ser les famílies romaneses, ahir ja va haver confrontació amb tres ciutadans d’origen pakistanès. A on volem que arribi, tot plegat?
És responsabilitat de tots i totes, però sobre tot dels dirigents polítics, aturar aquesta situació abans de que acabi en incidents racistes més greus.
SOS Racisme Catalunyal
8 febrer 2007

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat