#COMUNICAT: No tothom podrà votar a la Llei de consultes

Dret a votNO TOTHOM PODRÀ VOTAR A LA LLEI DE CONSULTES. Una oportunitat perduda per avançar en igualtat de drets.

Ahir la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya va aprovar el dictamen de proposició de llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. Es supera així el darrer tràmit en comissió per iniciar el procés al Consell de Garanties Estatutàries que dictaminarà la seva adequació a la constitució espanyola i a l’estatut, pet tal que desprès el ple voti la llei.

SOS Racisme Catalunya lamenta que aquesta proposició de llei no contempli el dret a vot de totes les persones que viuen a Catalunya.

 El redactat aprovat per la comissió indica que seran cridades a participar les persones majors de 16 anys amb la condició política de catalans: inclou els residents a l’estranger que s’inscriguin al registre de catalans i catalanes a l’exterior; els ciutadans d’estats membres de la Unió Europea amb un any de residència continuada a Catalunya; i les persones provinents de països de fora de la UE que acreditin un període de residència continuat de tres anys.

 Diputats i diputades, no entem la motivació d’aquesta diferenciació: per què en el cas de les persones estrangeres els anys de residència continuada són diferents, segons si el país d’origen forma part o no de la Unió Europea? No som totes i tots ciutadans de Catalunya?

 Des de SOS Racisme considerem que hem perdut una oportunitat important per avançar en igualtat i en drets de ciutadania. I entenem que qualsevol procés de consulta que s’endegui negant el dret de participació d’una part de la seva ciutadania, no serà representatiu.

Fa més d’un any, quan la proposició de llei començava a caminar, vam alertar de la manca de democràcia que podia suposar una llei de consultes que no reconegués el dret a vot de totes les persones que viuen a Catalunya. En aquell moment vam presentar una esmena i ens vam reunir, pràcticament, amb tots els grups parlamentaris per forçar un canvi en el redactat.

Des d’aleshores hem tingut diferents trobades amb diputats i diputades, hem conegut les seves posicions sobre aquest aspecte de la llei. Fins ahir, però, pensàvem que es podria aconseguir un canvi, però malauradament no ha estat possible.

En aquest comunicat volem fer una petició als membres de la ponència: Josep Rull, relator d’aquesta i representant del grup de CIU, Gemma Calvet en representació d’ERC, Ferran Pedret del PSC, Santi Rodríguez del PPC, Dolors Camats d’ICV-EUiA, Carina Mejías de C’s i Quim Arrufat de la CUP. Volem saber quina és la seva posició davant aquesta diferenciació entre ciutadans i ciutadanes comunitàries i NO comunitàries.  Doncs des SOS Racisme no trobem cap altra explicació que no sigui una motivació racista.

Properament farem arribar aquesta petició a cadascun dels diputats i diputades.

Com ja hem manifestat en altres ocasions , SOS Racisme Catalunya dóna ple suport al dret a decidir com un element imprescindible de la democràcia. Dret a decidir per Catalunya i per altres pobles que lluiten pel seu futur, i dret a decidir el tipus d’estat en el qual es vol constituir i també, és clar, dret a decidir altres qüestions més quotidianes i igualment rellevants. Però considerem que d’aquest dret a decidir l’han de gaudir totes les persones que formen una societat i que es veuran afectades per aquelles decisions, independentment de la seva nacionalitat o del seu país d’origen.

 

 
 
 
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos