#ACTIVITAT: Habitatge, un dret o un privilegi?

L’habitatge és un DRET ciutadà: recollit a la Carta dels Drets Humans i a la Constitució espanyola (en el seu article 47).
Però en realitat, l’habitatge és considera un PRIVILEGI: l’elevat cost de les residències,  causat per la “bombolla immobiliària”. Habitatges gens dignes, ni per les seves condicions ni per la repercussió que tenen a les persones. I per algunes, accedir-hi és un repte, doncs més enllà dels preus i les condicions abusives, existeix una discriminació en l’accés a l’habitatge, especialment a persones d’origen immigrat
Paral·lelament, l’habitatge ha esdevingut un NEGOCI: les immobiliàries, constructores, bancs i caixes… han inflat els preus i s’han aprofitat de les persones aplicant condicions moltes vegades abusives.
Com a conseqüència d’aquesta situació, l’habitatge esdevé en un DRAMA: hipoteques a les que no es poden fer front, desnonaments i deutes inassolibles. Les conseqüències no són només econòmiques, també socials i familiars: famílies trencades, persones que es veuen obligades a viure al carrer i, en els pijtors casos, suïcidis.
Què hi ha darrera d’aquesta realitat? Com hem arribat a aquesta situació? Gràcies a qui i beneficiant a qui? No es pot fer res per canviar-ho??
Afortunadament la societat s’ha organitzant per fer front a aquesta greu situació: plataformes, entitats, associacions veïnals… utilitzant diverses eines i estratègies per donar suport a les persones afectades, però també per intentar canviar un model que està atacant la societat en un de les seves necessitats principals.
En aquesta sessió dels Diàlegs Antiracistes volem analitzar aquesta realitat de la mà de persones expertes i amb experiència en el tema. Sempre amb un punt de vista antiracista, però analitzant un problema que afecta a tota la societat.
Persones que participaran a la taula:

  • Mercè Pidemont, membre de l’Observatori DESC i la PAH. Quines normatives i polítiques públiques han permès la situació actual i com s’ha organitzat la societat civil per lluitar-hi en contra.
  • Lluís Rabell, president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB). El paper de les associacions veïnals en la defensa del dret a l’habitatge.
  • Brigida Ridruejo, SOS Racismo Bilbao (videoconferència). Discriminació en l’accés a la viviedna. Presentació de l’informe i del “testing” com a metodologia.
  • Presenta i modera: SOS Racisme Catalunya.

[ÀUDIO] Podeu accedir l’àudio dels Diàlegs, enregistrats amb la col·laboració de Boca Ràdio.
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Acto informe (4)
Print
Manresa