10 anys de El Ejido

 Es compleixen 10 anys dels fets de El Ejido, considerats els fets racistes més greus que han tingut lloc a Europa la darrera meitat del segle XX.

Aquesta explosió espontànea e irracional de violència racista no va sorgir del no res. Sinó que va ser fruit d'una política local fonamentada en polítiques de segregació cap a la població immigrada. 

Deu anys més tard, les condicions de les perones que treballen als hivernacles són encara precàries i la política al llevant d'Almeria ha canviat molt poc. Tot i així, en aquests anys hi ha hagut moltes iniciatives locals que han contrarrestat les conseqüències de la nefasta política d'estrangeria. Però des de fa uns mesos veiem com alguns polítics resusciten fantasmes xenòfobs. Aquest gir en la política local, recolzat per una política estatal regresiva respecte els drets de les persones immigrades, és un clar exercici de la irresponsabilitat política amb conseqüències imprevisibles. 

Actualització 15 de febrer: reportatge de el diario Público, "El Ejido: el mar de plástico da la espalda al conflicto".

Aquest mateix dia de l'any 2000, al Mercat de Santa Maria de l'águila, de El Ejido, un jove marroquí de 22 anys amb trastorns mentals va apunyalar una dona, causant-li la mort a l'acte. Aquest fet va donar inici a una onada de violència contra la població d'origen estranger que va donar la volta al món.

Els gravíssims fets no varen ser una explosió espontànea e irracional de violencia racista. Varen ser, més aviat, la conseqüència d'un estat de les coses que ens demostra, a mòde d'exemple dramàtic, els múltiples aspectes que configuren el racisme a molts llocs d'Europa.

La situació d'explotació laboral dels treballadors estrangers, afavorida per una llei d'estrangeria que mantenia el 70% en situació irregular i per la manca d'inspeccions laborals; la segregació urbanística que els mantenia vivint a les afores, en infra-vivendes que no complien les condicions mínimes de salubritat; la segregació social que els impedia l'accés als espais públics; les delcaracions i polítiques xenòfobes de l'alcalde i la passivitat de la policia davant els fets racistes, varen ser elements clau per entendre el que va passar a El Ejido el 6, 7 i 8 de febrer del 2000.

La Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado español, que aleshores va publicar un informe denunciant els fets per tal d'evitar altres "ejidos", avui denuncia de nou la vinculació entre racisme institucional i el racisme social, elevat al màxim exponent en aquests gravíssims fets. I publica el document d'anàlisi de la darrera reforma de la Llei d'estrangeria. El document, titulat "Viejos remedios para nuevas realidades", denuncia una llei racista de per se, en una de les seves reformes més restrictives.

Podeu accedir al resum de premsa i al document íntegre que us podeu descarregar en pdf , que us recomanem.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos