#COMUNICAT. Fracàs estrepitós del Govern Espanyol en matèria de Drets Humans

índexAvui és 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, potser és una coincidència, i justament avui Gustave Kiansumba recollirà el Premi Internacional que atorga la Fundació Alfonso Comín, enguany per reconèixer als immigrants i refugiats que arriscant la vida salten les tanques de Ceuta i Melilla.

En primer lloc, felicitar a Gustave Kiansumba per aquest premi, que vol reconèixer la seva trajectòria en la denúncia de la vulneració sistemàtica dels drets humans a Europa, que ell ha viscut en la seva pròpia pell: que fugint d’una situació perillosa a la República Democràtica del Congo, i que desprès de cinc dramàtics intents va aconseguir entrar a l’estat espanyol, tot i que primer va ser retingut al CIE d’Algesires.

La història d’en Gustave, malauradament, no és un fet aïllat, sinó que és l’exemple viu de la política migratòria, criminal i repressiva de l’estat espanyol i de la Unió Europea, que vulnera de forma sistemàtica els Drets Humans i que és responsable de la mort de milers de persones cada any.

En segon lloc, en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans, volem denunciar:

  • La inadmissible política migratòria impulsada per la Unió Europea i executada pels seus estats membres. Perquè lluny de garantir els Drets Humans provoca la mort i el patiment de milers de persones: algunes refugiades que fugen de situacions perilloses, altres que fugen de la pobresa, i també aquelles que busquen un futur millor.
  • La dramàtica situació que es viu a la frontera sud, a Ceuta i Melilla, de la que és responsable l’estat espanyol, no només és indigna i injusta, sinó que també és il·legal. Les expulsions en calent són contràries als estàndards mínims internacionals de protecció dels Drets humans i la pròpia normativa europea.
  • També són exemple de vulneració de Drets humans les batudes per perfil ètnic que es donen als carrers de pobles i ciutats. Situacions fora del marc legal, que a més suposen la criminalització dels nostres veïns i veïnes d’origen estranger i els fan viure en constant alarma.
  • Els CIEs i les deportacions, el darrer pas d’aquesta maquinària de persecució, retenció i expulsió de persones. Als CIEs, no només es priva de llibertat a persones que no han comès cap delicte, sinó que tampoc es garanteixen els drets fonamentals de les persones retingudes i sovint es donen situacions d’abusos i agressions.

Per tot això exigim:

  • Fer prevaldre el dret a la lliure circulació i a la mobilitat, per garantir que totes les persones decideixin on volen viure.
  • Que tota política migratòria compleixi amb el respecte als Drets Humans, no podem permetre que de forma sistemàtica els governs vulnerin Tractats Internacionals, Acords i Directives que s’han elaborat amb aquesta finalitat.
  • El tancament dels Centres d’Internament per a persones Estrangeres, que són a dia d’avui un dels exemples més flagrants del racisme institucional a la Unió Europea.
  • Que la Unió Europea investigui l’Estat espanyol en relació a la seva actuació a la frontera Sud i en l’intent de legalitzar les expulsions en calent.
  • La derogació de la llei d’estrangeria, una llei injusta i discriminatòria, sobre la qual es sustenta l’apartheid de les persones d’origen estranger a l’estat espanyol.
  • La dimissió del Ministre d’Interior del Govern Espanyol, el Sr. Jorge Fernández Díaz, com a principal responsable de la vulneració sistemàtica dels drets humans en el que fa referència a la política d’estrangeria.
El Racisme Qui Som ¿Que Fem? Informat't SAID Actua
La problemàtica Objetiu Campanyes Notícies Publicacions Servei d’Atenció i Denúncia Activisme
Testimonis Una mica d'historia Històric de campanyes Posicionaments ·Informes Donació
Informació pràctica Transparencia Formació Multimèdia ·Memòries Associa't
Premsa ·Revista Colors
Butlletí ·Relats Reals

Log in with your credentials

Forgot your details?