#NOTICIA: El racisme invisibilitzat, una de les principals preocupacions que recull l’informe anual de SOS Racisme Catalunya

Els casos d’abusos i agressions d’agents de la policia, tornen a ser la tipologia més nombrosa, amb un 40% dels casos gestionats durant el 2013

[RESUM DE LA RODA DE PREMSA D’AVUI]
Avui, SOS Racisme Catalunya ha presentat l’informe “L’estat del racisme a Catalunya -2013”, coincidint amb el Dia Internacional per l’eradicació del racisme i la xenofòbia.  Aquest document, inclou l’anàlisi de l’actualitat política i social de tot l’any, i la memòria del Servei d’Atenció i Denúncies (SAiD).
En l’edició d’enguany, l’entitat destaca com el fet més preocupant el nombre de persones que tot i posar-se en contacte amb l’entitat, finalment no denuncien els casos de discriminació. “Per por, per desconeixement dels seus drets, però sobretot i més preocupant, per desconfiança al sistema”, un sistema que els hauria de defensar però que a la vegada crea normatives que generen les seves discriminacions, denuncia la responsable del servei, Alícia Rodriguez. En total, el 51% de situacions de racisme que van arribar al SAiD el 2013 no es van denunciar.
Un altra conclusió que s’extreu de l’informe és l’increment de casos en els que estan implicats els agents de policia, siguin Mossos d’Esquadra, policia local i Policia Nacional. En total suposen el 40% de casos gestionats durant el 2013 (32 casos), tot i que gairebé en la meitat de casos (42%) la denúncia no tira endavant, probablement per desconfiança en el sistema.
Un altre tipus de discriminació que preocupa a l ‘entitat antiracista és la que es dóna en l’accés als drets socials (sanitat, prestacions socials, empadronament, educació, entre altres), la segona més nombrosa, amb el 15% dels casos. “Unes discriminacions que es donen en la vida quotidiana amb greus conseqüències personals i socials”, apunta Alícia Rodríguez.
“Aquests tres fets (els casos d’abús policial, les discriminacions en drets socials i els casos que no s’aconsegueix denunciar) són clarament conseqüència directa del racisme institucional”, expliquen, “alimenta les aversions i conflictes entre la població; legitimen i alimenten la por cap a l’altre”, situació que fa emergir situacions de racisme i xenofòbia, expliquen.
Una de les denúncies de l’entitat és la manca de responsabilitat de les administracions i governs en actuar per eliminar aquestes discriminacions “perquè són un problema de la ciutadania catalana”, explica la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas. “Aquest és l’únic informe que recull casos de discriminació a Catalunya. Nosaltres ho seguirem fent, però és una responsabilitat del govern: recollir i visibilitzar per actuar-hi en contra”, explica Alba Cuevas.
Justament el lema escollit per commemorar el Dia internacional per l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans ha estat fer una crida a la responsabilitat dels dirigents en la lluita contra el racisme i la discriminació racial.
I per mostrar aquesta denúncia públicament, l’entitat ha cridat a la mobilització demà, dissabte 22 de març, unint-se a la convocatòria europea en contra del racisme i el feixisme. Sota el lema  “Unim-nos contra el feixisme i el racisme”, la manifestació sortirà de Plaça Universitat, demà a les 17h. Convoquen des de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme.
L’informe “L’estat del racisme a Catalunya” és un document únic a Catalunya, que elabora SOS Racisme de manera independent, sense finançament de cap entitat pública o privada. I aquesta és la seva cinquena edició. Es pot consultar i descarregar gratuïtament des de la pàgina web de l’entitat: www.sosracisme.org
Contacte:
Jose Peñín – 93 301 05 97; 636 248 621 – comunicacio@sosracisme.org

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat