ESTAT DEL RACISME A CATALUNYA 2011

L’Estat del racisme a Catalunya 2011; és ja la 3a edició d’aquest informe independent que elaborem des de SOS Racisme Catalunya, es tracta d’un document d’anàlisi i de denúncia de les diverses causes, manifestacions i situacions de racisme i xenofòbia que es desenvolupen a Catalunya.
Descarrega informe: L’Estat del Racisme a Catalunya 2011

Són tres les finalitats a les que respon l’elaboració del present informe:

  • Fer una denúncia pública de l’existència de situacions discriminatòries i de la presència del racisme al nostre país.
  • Elaborar un material de sensibilització social que permeti a la ciutadania apropar-se a la defensa de la igualtat de drets i oportunitats i a la lluita contra el racisme.
  • Esdevenir una eina per les administracions catalanes que ajudi a planificar polítiques per lluitar contra la discriminació i el racisme a partir d’un diagnòstic.

Els continguts de l’informe es treballen de la següent manera:

  • Recull de premsa, que mitjançant una cronologia de notícies intenta recollir els esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya, que tenen relació amb el racisme i la igualtat de drets i oportunitat, així com també amb aspectes relacionats amb la convivència i la cohesió social.
  • Fets en profunditat, es realitza un anàlisi detallat d’aquells fets que considerem important destacar la influència que han tingut. En diverses ocasions aquests relats en profunditat estan elaborats per associacions o institucions que col·laboren amb SOS Racisme, i que per la seva especificitat poden aportar una visió més detallada de l’esdeveniment en qüestió.
  • Casos, es recullen casos, en la seva majoria del Servei d’Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia de SOS Racisme, que exemplifiquen situacions de discriminació, vulneració de drets, abusos i agressions amb motivació racista que es donen a Catalunya.
  • Reflexió, a partir de la col·laboració de diferents articulistes, professionals de diferents àmbits (jurídic, polític, sociològics,…) es plantegen diferents aspectes i elements per contribuir en la reflexió i anàlisi sobre el racisme.

Enguany l’informe està estructurat en 6 blocs que pretenen recollir les diferents tipologies i espais on es manifesta el racisme.

  • Racisme Institucional
  • Desigualtat en l’accés als drets
  • Racisme Social
  • Extrema Dreta
  • Lluita Antiracista
  • Breu Memòria del Servei d’Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia.

El racisme és un fenomen complex en el que intervenen factors polítics i socials, jugant un paper clau els fonaments ideològics, psicològics, així com també les relacions interpersonals i grupals d’una societat. Està totalment relacionat amb el context polític i social i lligat, també, a les desigualtats socials i relacions de poder . La seva complexitat i evolució fa que cada cop sigui més necessari un anàlisi global des de diferents perspectives.
Esperem, doncs, que aquesta 3a edició sigui una eina més la construcció d’una societat cohesionada, igualitària i inclusiva en la que no hi tinguin cabuda les manifestacions racistes.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos