Josep Anglada als tribunals

 

 

Primer judici a l’Estat Espanyol contra un polític amb càrrec sota l’acusació d”’instigació a l’odi i injúries contra col·lectius. Els acusats son Josep Anglada, líder de Plataforma per Catalunya, i Juan Carlos Fuentes, Secretari General de la formació. –

 El fiscal demana per a Anglada un any i mig de presó i a Fuentes la suspensió del càrrec públic.  SOS Racisme demana 2 anys de presó i la inhabilitació del sufragi passiu. Les entitats Veus Diverses, Centre Cultural Islàmic i la Comunitat Musulmana de Vic demanen un any de suspensió d’activitats i la clausura dels locals de PxC.-

L’advocat defensor, José Maria Ruiz de la Puerta, és un conegut militant d’organitzacions d’ultradreta que fou també advocat de Pedro Varela, el propietari de la coneguda llibreria “Europa”, de temàtica neonazi.

 

 

 

Calma tensa en el judici celebrat ahir dilluns a Manresa. Els fets que s’estan debatent tenen origen en uns pamflets repartits a Vic al 2007 en el marc de les eleccions municipals que contenien els següents fragments literals:

 

ERC, nuestros amigos PSC, nuestros amigosVOTA POR NOSOTROS(…) Lamentablemente no nos dejan votar, por eso os pedimos que votéis por nosotros.Vota a los partidos que tienen magrebíes en sus listas:(nom i cognom) de IU(nom i cognom) de ERC(nom i cognom) de CUPSomos más de 3.000 de nosotros que aún no tenemos todos los papeles, aunque gracias a la generosidadde CiU estamos empadronados y nos ayudan dándonos comida y vivienda gratis.

 (podeu trobar el pamflet sencer a http://3.bp.blogspot.com/-D5x8OiCA4KY/TpqJcyUZbZI/AAAAAAAAAFE/3fh7TwjDzPg/s1600/cccccc.png )

 

Tot i que fora del judici Anglada ha declarat que el cas dels pamflets de Vic “és una caça de bruixes” contra ell, Juan Carlos Fuentes Linares, ha admès durant el judici que l’any 2007 va fer 3.000 fotocòpies d’uns pamflets perquè va pensar que eren “graciosos i gens ofensius”. Prèviament, Anglada també ha declarat a la premsa que “ell no té res a veure amb aquests pamflets” i que “no els havia vist mai.

 

Tal com relata el diari El País, el dia 24 de maig Fuentes va rebre el pamflet a la bústia de casa: “Algú me’l va posar a la bústia i em va fer gràcia (…) però no el vaig trobar ofensiu”. Va pensar que podria ser interessant per tal de “tancar la campanya electoral” i amb aquest ànim es dirigí a la copisteria en la que PxC hi té un compte obert. Seguidament Fuentes exculpà a Anglada i assegurà que, tot i els plens poders en la presa de decisions, no el va informar. “Vaig fer l’encàrrec personalment. 3.000 còpies. Potser em vaig passar perquè era per amics i simpatitzants. Però no vaig dir res a Anglada perquè no li vaig donar importància i ell estava ocupat amb altres coses.”

 

El líder de PxC  ha explicat durant la vista que va assabentar-se de l’existència dels pamflets “a través dels mitjans de comunicació” i una volta les eleccions ja s’havien realitzat. Ha afegit, també, que no li consta que “el contingut del pamflet sigui veritat” ni que vagi “en contra de la immigració. Tot i que declara no tenir res a veure amb la impressió, Anglada va assegurar després que aquell compte el va crear ell personalment i que només ell hi té accés.

 

 Per la seua banda, Marta Riera, militant de PxC ha reconegut que l’any 2008, en el marc d’un congrés de la formació, Anglada va referir-se als immigrants  com a col·lectiu com a “xusma, xusma, xusma”

 

 

 La importància del judici

 

Cal subratllar el simbolisme que té aquest judici Es tracta del primer que es celebra a l’Estat Espanyol contra un polític en actiu sota l’acusació d’”instigació a l’odi i injúries contra col·lectius. I cal no menystenir el perill que tenen aquest tipus d’accions en la salut de la cohesió social amb l’aparició d’accions xenòfobes. En aquesta l&iacut
e;nia, SOS Racisme assenyala en una nota de premsa que:

Els fets denunciats representen una amenaça per la convivència i l’estabilitat social: repartir un pamflet carregat de falsa informació contra un col·lectiu concret només pot tenir com objectiu instigar l’odi i el rebuig cap aquest i té greus conseqüències socials. Tanmateix, no es pot obviar l’ideari i accions de Plataforma x Catalunya contra el col·lectiu magrebí i la seva oposició manifesta cap a la religió musulmana i els seus seguidors, així com la resta de persones immigrades i, en extensió, a tot aquell que considerin “diferent”. (…) “La llibertat d’expressió no és un dret il·limitat, s’acaba allà on es vulneren els drets humans, esmenteix intencionadament o s’utilitza per atiar l’odi entre les persones. Així ho determina elTribunal Europeu de Drets Humans, i així hem de fer que es compleixi. No tot s’hi val en eldiscurs i la campanya política i els polítics han d’actuar segons la granresponsabilitat social que tenen. Tenim importants exemples de quines són lesconseqüències de no actuar amb fermesa davant les ideologies racistes: a nivell històric, ambl’acció del nazisme a tota Europa; i recentment, amb l’assassinat de desenes de persones a Osloper un individu que compartia en gran part la ideologia del líder de Plataforma x Catalunya.”

 

 

Fonts: Diari El País, Diari Ara, El Punt d'Avui, SOS Racisme.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos