Discurs i delictes d’odi

Els delictes d’odi i discriminació són accions – algunes sancionades pel codi penal – comeses amb l’objectiu d’atacar la dignitat d’una persona o d’un grup social, per una característica específica (color de la pell, la procedència, religió, orientació sexual, etc.). Encara avui, entre el 80% i 90% d’aquests delictes no es denuncien, i per tant, romanen invisibles per la societat, juntament amb el sofriment de les persones que els pateixen. D’altra banda, la difusió i «normalització» del discurs de l’odi a les xarxes socials és un clar exemple de la dimensió que ha assumit aquest problema a la nostra societat. La propagació de l’odi en el món virtual té greus conseqüències en el món real.

En dirigir-se contra la identitat i la dignitat humana, las manifestacions d’odi i discriminació tenen un impacte profundament destructiu en les persones victimitzades, afecten l’exercici ple del seus drets, i posen en greu perill la convivència. Per això, des de SOS Racisme considerem indispensable visibilitzar, denunciar i sancionar l’odi i la discriminació, proporcionar una atenció adequada a les persones que l’han patit, ajudant-les a restablir els drets vulnerats.

Notícies

Materials

Arxiu il·lustrat de l'odi

Archivo Ilustrado del Odio és una plataforma digital que mitjançant textos, fotografíes i videos exposa les agressions que han patit diferents persones per part d’agents de policia, de seguretat privada o veïns, i que van ser denuciades al SAiD de SOS Racisme. Agressions motivades pel seu fenotip, el seu origen o religió. Cops, insults, maltractament, humiliacions i abusos que, en la seva majoria, resten impunes.

Testimonis

Narratives alternatives

L’odi als discursos on-line i off-line està creixent exponencialment. Com podem contrarestar-ho? Es pot construir un discurs alternatiu des d’un punt de vista constructiu, des dels drets humans? Quina és la força real de les narratives alternatives contra l’odi? Al voltant d’aquestes idees van treballar les persones participants a la Jornada #AixòNOésodi. Al vídeo recollim la seva experiència, propostes i opinions.

La història de Mohamed

Mohamed va rebre insults racistes i amenaces de mort a través del seu compte de Twitter. Tot i les dificultats va decidir denunciar-ho a la policia, conscient de la importància de la denúncia a la lluita contra el discurs i els delictes d’odi.

La història de Naima

Naima va estar vivint a Lleida 19 anys abans de mudar-se a un altre barri amb la seva filla. Des d’aleshores, va començar a patir assetjament per un grup de persones, especialment homes clients d’un bar a prop de casa seva. Els insults racistes i sexistes que li proferien li van causar problemes psicològics greus com estrés i depressió. A més a més, les agressions verbals afectaven la seva filla, que va patir canvis de comportament a l’escola.

La història de l’Òscar

Òscar va estar a punt de perdre el seu ull després de ser víctima d’un delicte d’odi. “Ara tinc por, però no sóc negatiu. Tinc l’esperança que la meva vida millori. Vull denunciar-ho i donar a conèixer el que va passar pels mitjans que sigui necessari. Amb una mica de sort aquests atacs no es repetiran mai més”.

Log in with your credentials

Forgot your details?