Discurs i delictes d’odi

Els delictes d’odi i discriminació són accions – algunes sancionades pel codi penal – comeses amb l’objectiu d’atacar la dignitat d’una persona o d’un grup social, per una característica específica (color de la pell, la procedència, religió, orientació sexual, etc.). Encara avui, entre el 80% i 90% d’aquests delictes no es denuncien, i per tant, romanen invisibles per la societat, juntament amb el sofriment de les persones que els pateixen. D’altra banda, la difusió i «normalització» del discurs de l’odi a les xarxes socials és un clar exemple de la dimensió que ha assumit aquest problema a la nostra societat. La propagació de l’odi en el món virtual té greus conseqüències en el món real.

En dirigir-se contra la identitat i la dignitat humana, las manifestacions d’odi i discriminació tenen un impacte profundament destructiu en les persones victimitzades, afecten l’exercici ple del seus drets, i posen en greu perill la convivència. Per això, des de SOS Racisme considerem indispensable visibilitzar, denunciar i sancionar l’odi i la discriminació, proporcionar una atenció adequada a les persones que l’han patit, ajudant-les a restablir els drets vulnerats.

Testimonis

La història de Naima

Naima va estar vivint a Lleida 19 anys abans de mudar-se a un altre barri amb la seva filla. Des d’aleshores, va començar a patir assetjament per un grup de persones, especialment homes clients d’un bar a prop de casa seva. Els insults racistes i sexistes que li proferien li van causar problemes psicològics greus com estrés i depressió. A més a més, les agressions verbals afectaven la seva filla, que va patir canvis de comportament a l’escola.

La història de l’Òscar

Òscar va estar a punt de perdre el seu ull després de ser víctima d’un delicte d’odi. “Ara tinc por, però no sóc negatiu. Tinc l’esperança que la meva vida millori. Vull denunciar-ho i donar a conèixer el que va passar pels mitjans que sigui necessari. Amb una mica de sort aquests atacs no es repetiran mai més”.

Campanya

together_logo

Together! és un projecte europeu, cofinançat per la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea, que té com objectiu enfortir la capacitat dels cossos de policia i de les entitats de la societat civil per identificar i denunciar casos de delictes d’odi motivats per racisme i xenofòbia, així com per millorar l’atenció que proporcionen a les víctimes.

Més informació: Together! Fighting Against hate crime

El Racisme Qui Som ¿Que Fem? Informat't SAID Actua
La problemàtica Objetiu Campanyes Notícies Publicacions Servei d’Atenció i Denúncia Activisme
Testimonis Una mica d'historia Històric de campanyes Posicionaments ·Informes Donació
Informació pràctica Transparencia Formació Multimèdia ·Memòries Associa't
Premsa ·Revista Colors
Butlletí ·Relats Reals

Log in with your credentials

Forgot your details?