Identificacions per perfil ètnic

El “perfil ètnic” és un criteri normalitzat en moltes identificacions o controls, en què es demana la documentació a persones seleccionant-les exclusivament pel seu aspecte físic. És a dir, no se les para pel que han fet, sinó per tenir trets físics identificats com a diversos per la població majoritària. Aquestes identificacions es donen de forma generalitzada i amb total impunitat, tant en espais públics com privats, fins a tal punt que s’ha normalitzat i formen part del paisatge diari dels nostres pobles i ciutats. Però no són normals: són il·legals, criminalitzadores i inefectives.

Per fer-hi front, hem engegat la campanya “Pareu de parar-me. L’aparença no és motiu”, amb el suport indispensable d’un ampli ventall d’entitats i col·lectius. Els objectius cabdals són:

  1. Visibilitzar les identificacions policials per perfil ètnic i fer un primer estudi del context a Catalunya.
  2. Desnormalitzar-les. Animar les persones que viuen i/o veuen parades racistes a denunciar-les o, com a mínim, comunicar-les.
  3. Incidir políticament perquè les identificacions policials per perfil ètnic siguin explícitament prohibides i activament perseguides.

Notícies

Què pots fer-hi tu?

Testimonis

“Enséñame la mochila. Das con el perfil”

En Sergi (nom fictici) explica com es va desenvolupar l’última de les moltes identificacions per perfil ètnic que ha patit al llarg de la seva vida. Entre altres coses, ressalta la importància d’aprendre a defensar-se i de denunciar que “donar amb el perfil (ètnic)” no és motiu suficient per estar permanentment exposat a ser aturat per la policia a la via pública.

“Poden venir en qualsevol moment a identificar-me”

En Toni (nom fictici) estava descansant assegut a un banc després d’anar al mercat amb la seva parella, com fa quasi cada divendres. Se li van apropar dos homes de forma intimidant, recolzant els peus sobre el banc on ell era. Van començar a parlar amb ell en un to amenaçant, agressiu i ofensiu: “¿Qué haces aquí sentado?¿Quién te ha dado permiso? Negro, si no eres nada ni nadie, así que escúchame: estoy harto de los negros como tú y de que estéis aquí”.

“¿A ti qué te parece? A un alemán no lo voy a identificar”

Que les identificacions policials basades en el color de la pell o l’ètnia siguin una pràctica comuna, no vol dir que siguin legals. En Shan es va sentir discriminat i criminalitzat quan un agent de la Policía Nacional li va demanar els papers sense motiu aparent. I convençut que estava vulnerant els seus drets, va denunciar-ho.

25è aniversari de la identificació racista a Rosalind Williams

La seu del Defensor del Pueblo va acollir el passat dijous 23 de novembre de 2017 l’acte “Parad de pararme. Distintas generaciones, mismos derechos vulnerados”. A més de commemorar el 25è aniversari de la identificació de Rosalind Williams i de retre homenatge a aquesta defensora dels drets fonamentals, durant l’acte van parlar joves activistes afectats per aquest tipus de controls policials guiats pel perfil ètnic i es van analitzar els avenços i les llacunes pendents en aquesta matèria.

Materials

Campanya

Pareu de parar-me és una campanya col·lectiva, impulsada per SOS Racisme Catalunya, que rep el suport econòmic d’Open Society Foundations (OSF). El seu objectiu és, d’entrada, visibilitzar i desnormalitzar les identificacions per perfil ètnic. Més endavant, el teixit de suport construït entre col·lectius, ha de permetre incidir políticament per tal d’aconseguir una modificació dels protocols d’actuació policial que regulen les identificacions.

Més informació: Pareudepararme.org

El Racisme Qui Som ¿Que Fem? Informat't SAID Actua
La problemàtica Objetiu Campanyes Notícies Publicacions Servei d’Atenció i Denúncia Activisme
Testimonis Una mica d'historia Històric de campanyes Posicionaments ·Informes Donació
Informació pràctica Transparencia Formació Multimèdia ·Memòries Associa't
Premsa ·Revista Colors
Butlletí ·Relats Reals

Log in with your credentials

Forgot your details?