#AixòésRacisme

És una campanya per visibilitzar i denunciar les discriminacions racistes que trobem al nostre voltant. En un moment en què els conflictes fronterers estan a l’ordre del dia, no podem oblidar les discriminacions que també es produeixen portes endins, als carrers i institucions.

Algunes vegades són situacions visibles per tothom. Altres, ens passen desapercebudes. Ja sigui perquè no les veiem, perquè les persones afectades no les denuncien, o perquè són situacions racistes que hem assumit i normalitzat. La invisibilització del racisme és un dels problemes més greus que ens trobem els ciutadans i ciutadanes d’una societat que volem que sigui justa i igualitària, per això cal posar-hi eines.

#AixòésRacisme pretén posar el focus sobre diferents situacions racistes. Visibilitzar aquelles discriminacions que ens passen més desapercebudes. Donar veu a les persones que han patit racisme i volen denunciar-ho. Explicar perquè considerem algunes situacions discriminatòries i generar debat. Donar eines per lluitar contra les discriminacions racistes i ajudar a les persones a denunciar-ho.

Us animem a seguir la campanya a les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram de l’entitat) i fer servir l’etiqueta #AixòésRacisme

Reflexions i anàlisi

Testimonis

Una càmera oculta capta la reacció de la gent davant el racisme #AixòésRacisme

Una actriu que fa d’hostessa convida a les persones que passegen pel carrer a participar a un concurs fictici. Mentre omplen la butlleta, una segona actriu arriva demanant participar-hi i  inicia una situació de discriminació racista. Com reaccionarà la gent? Com reaccionaries tu?

Pueden venir en cualquier momento a identificarme #AixòésRacisme

Els insults van ser el precedent a agressions físiques, detenció sense donar explicació i una falsa acusació de la policia per resistència a l’autoritat i agressió a un agent. Mentre lluita per demostrar la seva innocència, en Toni viu amb una sensació de constant vulnerabilitat.

“Les identificacions per perfil ètnic vulneren drets” #AixòésRacisme

Les identificacions per perfil ètnic criminalitzen una part de la població pel seu aspecte físic.  Que un policia aturi a una persona i demani la seva identificació basant-se només en el color de la pell és habitual, però és il·legal. La Mònica, tècnica de SOS Racisme, explica com les institucions estan prioritzant el control social per damunt del respecte dels drets humans.

“Els CIE internen persones que no han comès delictes” #AixòésRacisme

Els Centres d’Internament de persones estrangeres (CIE) són espais de racisme perpetrat per l’Estat que cal eradicar l’abans possible. Alba Cuevas, directora de SOS Racisme, explica la realitat dels CIE com a espais on es vulneren drets fonamentals pel fet de no tenir papers. Això es tradueix en la retenció temporal, no sempre prèvia a l’expulsió, de persones que no han comès cap delicte.

Piulades


Algunes accions de la campanya #Aixòésracisme reben el suport econòmic del Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Fons Europeu para el asilo, migraciones e integración (FAMI).

Logo Ministerio Empleo y FAMI

El Racisme Qui Som ¿Que Fem? Informat't SAID Actua
La problemàtica Objetiu Campanyes Notícies Publicacions Servei d’Atenció i Denúncia Activisme
Testimonis Una mica d'historia Històric de campanyes Posicionaments ·Informes Donació
Informació pràctica Transparencia Formació Multimèdia ·Memòries Associa't
Premsa ·Revista Colors
Butlletí ·Relats Reals

Log in with your credentials

Forgot your details?