Les festes tradicionals racistes · 6ª Polifacètica Antiracista

Recordeu la notícia sobre una festa popular a Coripe (Sevilla) a on cada any apedreguen a un personatge conegut en senyal de rebuig cap aquesta personalitat, essent enguany la dona d’origen dominicà investigada per la mort d’un nen?

Aquesta notícia ha generat un debat sobre si aquesta pràctica és o no racista, si és una manifestació d’odi pura i dura, o si es pot emmarcar en l’exercici de la llibertat d’expressió. En tot cas, és un exemple més de tradicions que generen un allau de crítiques i un debat entorn del que són i no són festes tradicionals racistes.

El BlackFace dels Reis Mags o de les festes nadalenques d’Alcoi, les festes de Moros i Cristians a la zona del Llevant, la Hispanitat, la tradició lleonesa de sortir a “matar judíos”,… A finals d’any, molt probablement tornarem a assistir a un debat públic sobre si és o no racista pintar la cara de betum a una persona blanca per representar a una persona negra, o celebrar festes que representen i enalteixen aspectes colonialistes de la cultura espanyola. De nou, assistirem a un debat entre les persones que defensen l’eradicació o transformació d’aquestes festes i les persones que promouen la preservació de les mateixes. Es contraposaran els arguments que sostenen el respecte a les tradicions com un eix vertebrador de la cultura, i els arguments de les persones que denuncien la indignitat que suposen aquestes representacions per a persones d’orígens diversos.

Rei negre pintat abans de la Cavalcada 2018 a Girona
Els reis i patges negres pintats generen polèmica a les cavalcades. A la foto, preparatius per la Cavalcada 2018 a Girona

Per això, a la propera Polifacètica antiracista organitzada per SOS Racisme, hem pensat que podria ser interessant fer un repàs d’alguns exemples de pràctiques festives tradicionals racistes, reflexionar sobre els components racistes (o no) de les mateixes i a partir d’aquí generar un debat sobre la llibertat d’expressió i els seus límits, si es considera que s’han de donar. Tot això amb la voluntat de generar un espai de discusió al voltant de propostes o alternatives sobre les que treballar per tal de dotar-nos d’arguments, visibilitzar el treball i la lluita que ja s’està duent a terme i potser sumar forces.

A la Polifa del 24 d’abril que tindrà lloc de 19h a 21h al bar del Casal de Joves Girapells (Carrer Teodoro Llorente 20, El Guinardó, Barcelona), situarem:

  1. El marc conceptual i contextualització de les festes tradicionals racistes. La feina dels col·lectius que aborden aquesta temàtica. – Participacions pendents de confirmar. 

  2. La llibertat d’expressió: té límits? Quins límits? Podem demanar la prohibició o limitació de les festes populars racistes? – Espai de discusió i reflexió.

  3. Què podem fer? Propostes i alternatives. – Espai de discusió i reflexió.

Hem convidat a participar en el col·loqui: Afroféminas i Espacio del Inmigrante, pendent de confirmar. Organitza l’assemblea el grup de treball del SAiD.

Enllaç a l’esdeveniment a Facebook: apunta’t i comparteix: https://www.facebook.com/events/226496051444896/
 
6ª pOLIFACÈTICA ANTIRACISTA(2)
Us recordem que la Polifacètica Antiracista és un espai obert de trobada que té com a objectiu afavorir el coneixement entre les persones activistes, fomentar la participació de persones que vulguin incorporar-se a la lluita, conèixer i unificar el discurs de SOS Racisme i, finalment, encarar la lluita antiracista amb alegria! L’organització i dinamització d’aquestes trobades va a càrrec, de manera rotativa, dels diferents grups de treball de SOS. Se celebren cada mes en un indret diferent, sempre vinculat a la vida associativa i als moviments socials.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos